Merkur
hero image

Za starše je varnost otrok na prvem mestu. Da otroci ne smejo preizkusiti prav vseh svojih drznih zamisli, je logično. Včasih pa s pretirano zaščito otroke omejujemo in jim preprečimo, da bi se preizkusili v novih izkušnjah – ali se naučili prevzeti odgovornost.

Ko otrok usvoji novo veščino, na primer sposobnost plezanja po igralih ali raziskovanja štedilnika, seveda obstaja verjetnost, da se bo poškodoval. Vendar pa se brez priložnosti za učenje (pod budnim očesom starša) nikoli ne bo zares naučil, čeprav si tega želi. Starši gotovo poznate občutke, ko že petič rečete »ne«, a otrok vseeno samozavestno zakoraka nazaj k aktivnosti.

V nadaljevanju najdete 8 »nevarnih« aktivnosti, ki jih starši običajno omejujejo, a so ključen del otrokovega razvoja.

MZ-blog-02.jpg

1. Uporaba orodja in kuhinjskih pripomočkov

Kuhinja je prostor, kjer potencialno preži veliko nevarnosti - noži, vilice, kladivo za meso, gorilniki, električna oprema. Otroci so radovedni glede dogajanja v kuhinji, zato je dobra ideja, da to radovednost pravilno usmerimo. Z malce nadzora lahko kuhinja ponudi otrokom obilo novih izkušenj. Namesto, da jih podimo stran, jim dovolimo, da lupijo zelenjavo in sadje, naučimo jih, kako pravilno držati nož ter jim pustimo mešati jedi na prižganem štedilniku. Občutek dosežka, ki ga bodo imeli, bo neprecenljiv.

2. Ravnanje z ognjem

Sodobni starši se tega pogosto bojij, vendar ni tako slaba ideja. V nadzorovanem okolju, denimo na pikniku ali ob kaminu, otroku lahko dovolimo, da prižge vžigalico in zakuri ogenj. Pomagajmo mu zbrati vejice in manjše veje, dodajmo papir in ga naučimo pravilno uporabljati vžigalico, da bo vedel, kako odgovorno ravnati z ognjem v rokah in prižgati lasten plamen.

MZ-blog-03.jpg

3. Plezanje na višine

To lahko pomeni plezanje na drevo, okensko polico, omaro ali kuhinjski pult. Morate priznati, da: »Ne! Tega ne počni, ker boš padla in si razbila glavo!" ne zveni tako dobro kot: »Uau, kako pa si se dvignila tako visoko? Lahko to ponoviš?« Otroci potrebujejo pohvalo za svoje energične dosežke – in plezanje je ena izmed njih. Splezati na vrh nečesa in biti višji od starša jim daje občutek, da so dosegli neverjetne višine. Seveda starši malčkov ostanite previdni in diskretno poskrbite, da jih lahko po potrebi ujamete.

4. Uporaba javnega prevoza

Ob določeni starosti se otrokom upre, da bi jih starši spremljali v šolo, kar je povezano predvsem za odraščanjem in željo po samostojnosti. Ko otroci postanejo najstniki, še vedno niso odrasli, a vendar potrebujejo svoj »prvič«. To je lahko dober čas, da jim dovolimo samostojno uporabo javnega prevoza, ob tem pa postavimo nekaj pravil glede varnosti. Cenimo dejstvo, da želijo uveljaviti svojo svobodo. Če jih pohvalimo, ko se varno vrnejo domov, se bo njihovo samospoštovanje okrepilo.

5. Igranje na igralih in plazenje skozi tunel

Nekateri pretirano zaščitniški starši preprečujejo otrokom, da bi se povzpeli po strmih igralih, spustili po toboganu ali preplazili tunel. Menijo, da se bodo malčki poškodovali ali prestrašili. A koristi so večje od strahov. Poleg gibalnih sposobnosti se otroci naučijo prevzeti odgovornost za svoja dejanja, ko poskusijo takšne podvige. Tunel jim denimo pričara občutek raziskovanja in navdušenja. Ker te dejavnosti niso preveč nevarne, ni škode, če jim dovolimo, da jih preizkusijo.

MZ-blog-04.jpg

6. Uporaba ostrih predmetov

Mnogi šolski projekti vključujejo uporabo ostrih predmetov. Sliši se nevarno, saj so povezani z rezanjem in potencialno grdimi ranami, vendar pa študije kažejo, da se otroci zelo hitro naučijo varno ravnati z nožki kot odrasli. Pomagajmo jim in pokažimo, kako držati tako nože kot škarje, saj s tem preprečimo večje poškodbe v prihodnosti.

MZ-blog-05.jpg

7. Vožnja s kolesom ali rolko

»Saj ni tako hudo, če si kaj zlomiš!« smo nekoč slišali od svojih babic in dedkov, vendar je pustiti svojemu otroku tvegati lažje v teoriji kot v praksi. Energična vožnja s kolesom, uporaba rolke, rolerjev ali skiroja lahko starše skrbi, vendar pa se otroci hitro naučijo samostojno izvajati trike – sploh, če vas imajo za občinstvo. Neogibni padci in poškodbe so del življenja, ki otrokom pomagajo postati fizično in psihološko močnejši. Za njihovo samozavest ni boljšega kot misel: »Zmorem!«

8. Igranje v blatu/peskovniku

Starše pogosto preseneča, da otroci naravnost uživajo v stiku z blatom in lahko ure in ure preživijo v »packariji«. Strah pred okužbami in alergijami nas dela previdne glede igranja otrok v peskovnikih in naravi. A brez panike - izpostavljenost nekaterim vrstam nesnage lahko otrokom pomaga okrepiti njihovo imunost in jih narediti močnejše.

Otrokom se zato splača pustiti, da storijo kako neumnost. Ko otroci počnejo nevarne stvari, se naučijo:

  1. Uporabljati domišljijo in krepiti raziskovalni duh.
  2. Biti samozavestni in se postaviti zase.
  3. Prevzeti odgovornost za svoja dejanja.
  4. Sodelovati in prispevati k ekipnemu duhu.
  5. Samostojno preizkušati in preizpraševati različne koncepte.

MZ-blog-06.jpg
Otroci so dovzetni za nevarnosti in starši morajo vedno ostati pozorni. Vendar pa zaščitništvo ne pomeni, da moramo otroke odvračati od dejavnosti, ki jih bodo naučile pomembnih življenjskih lekcij.

Starši ne boste mogli biti vedno poleg njih, lahko pa zavarujete njihove najboljše trenutke z nezgodnim zavarovanjem. Oglejte si otroško zavarovanje Merkur Otroci, ki je bilo ocenjeno kot odlično v konkurenci in ki ga lahko sklenete enostavno kar na spletu.

Otroško nezgodno zavarovanje Merkur Otroci vaši družini nudi prednosti kot so visoka kritja, plačilo inštrukcij in rehabilitacije, izplačilo žrtvam nasilja ter celoletno veljavnost povsod po svetu.

Globoko zadihajte in dovolite svojim malčkom, da se preizkusijo v nekaterih 'nevarnih' dejavnostih. Od njih bodo lahko odnesli vse najboljše.